Het seizoen loopt langzaam maar zeker ten einde en zoals elk jaar staan eigenaren voor de taak om hun boot winterbestendig te maken.
De meeste boten overwinteren binnen of buiten, maar overwinteren in het water behoort ook tot de mogelijkheden.
Alle opties hebben hun voor- en nadelen.
Welke winterstalling het beste is hangt ook af van de boot zelf, de uit te voeren werkzaamheden en de verzekeringsvoorwaarden van de booteigenaar.
Overwinteren in het water.
Overweegt u om uw boot in het water te laten overwinteren, houd er dan rekening mee dat niet elke haven hiervoor geschikt is.
Vraag ook de haveneigenaar of overwinteren in de haven mogelijk is. Heeft uit walstroom nodig in de winter, vraag dit dan ook aan de haveneigenaar.
In wateren die worden beïnvloed door getijden of veranderende waterstanden, kan een boot worden beschadigd door ijs dat in het water drijft.
Kies voor deze optie alleen kalme wateren of gebieden met aanhoudende stroming die uw boot ijsvrij houden.
Voor overwintering in het water dient u ervoor te zorgen dat alle landvasten nog in goede staat zijn en bij twijfel deze te vervangen of voor
de zekerheid te verdubbelen om schuren en uitglijden te voorkomen. Bij overwintering in het water dient u, indien mogelijk, uw boot regelmatig te controleren.
Overwinteren op het land.
Als u besluit de winter op het land door te brengen, heeft u de keuze tussen stalling in de hal of in de open lucht.
Het voordeel van het stallen van uw boot in de hal ligt voor de hand: de boot is beschermd en niet blootgesteld aan de weers elementen.
Ook is het hier beter beveiligd tegen diefstal.
Nadeel: in sommige gebieden zijn overdekte parkeerplaatsen zeldzaam en moeilijk te vinden.
Bovendien is zo’n overwinteringsplaats beduidend duurder dan buiten overwinteren.
Mocht het financieel of organisatorisch niet mogelijk zijn om deze in een hal onder te brengen, dan kan de boot ook buiten overwinteren,
afgedekt met een goed dekzeil of zeildoek.
Dekzeilen met een stofdikte van 150-250 g/m² worden aanbevolen voor de winter.
Het is belangrijk dat de hoes groot en breed genoeg is om onder de boot te worden vastgebonden en vastgesjord,
zodat de boot goed beschermd is en zo min mogelijk aan de wind wordt blootgesteld.
Tegelijkertijd moet voor een goede luchtcirculatie onder het zeil worden gezorgd.
Naast het financiële voordeel heeft buiten overwinteren ook het voordeel dat u doorgaans altijd toegang heeft tot uw boot en
zowel in het najaar als in het voorjaar bij mooi weer aan de boot kunt werken, zonder dat u zich hoeft te houden aan eventuele openingstijden van de hal opening.
Nadeel: ook al ligt de boot goed beschermd onder een afdekzeil, controleer dan regelmatig of het zeildoek niet is uitgegleden of beschadigd,
zeker na storm en harde wind.
Voor beide opties van stalling aan land is het essentieel om uw boot volledig te laten drogen voordat u deze opbergt en de boot op een bok stalt dat hoog genoeg
is zodat de kou en het vocht van de bodem de romp niet kunnen beschadigen.