Reddingsvesten, zwemvesten en zwemhulpmiddelen vallen in verschillende categorieën, en moeten ook aan verschillende veiligheidseisen voldoen.
Hier vindt u ons assortiment reddingsmiddelen.
Een officieel ‘reddingsvest’ voldoet aan de EN12402-norm.
Reddingsvesten zijn er in 3 categorieën, gebaseerd op drijfvermogen.
In de eerste categorie vallen zwemvesten.
Welk reddingsvest je koopt, hangt af van het soort water dat je op gaat, wat je gaat doen en welke kleding je kind draagt. Het drijfvermogen van een reddingsvest wordt uitgedrukt in N (Newton). Hoe hoger het getal, hoe meer drijfvermogen het vest heeft en hoe beter het hoofd boven water wordt gehouden.
Let bij de aankoop op dit drijfvermogen. En koop een reddingsvest dat goed past. Niet op de groei dus, want dan werkt het vest mogelijk niet goed. Een goed reddingsvest heeft een harnas of kruisband, anders schiet het vest uit als je in het water valt.
Gebruik een reddingsvest niet in de volgende situaties:
- In ondiep water waar je kind de grond kan raken. In dit geval draait je kind niet vanzelf op zijn of haar rug;
- Als je kind een normale wegwerpluier draagt. Omdat deze luiers lucht vasthouden, komen de billen boven het water uit en gaat het hoofd kopje-onder. Doe je kind dus geen luier om, of gebruik een speciale zwemluier.
Op de boot: een reddingsvest
Trek jezelf en je kinderen een reddingsvest aan als je gaat varen. Ook als je kinderen hun zwemdiploma’s hebben gehaald. Met een reddingsvest blijven je mond en neus boven water, zodat je niet verdrinkt. Je kunt al reddingsvesten kopen voor baby’s van 2 à 3 maanden.
Alleen ervaren zwemmers: een zwemvest
Zwemvesten zijn bedoeld voor ervaren zwemmers en zijn daarom pas verkrijgbaar voor kinderen vanaf 30 kg. Een zwemvest wordt vaak verward met een reddingvest. Maar een zwemvest heeft géén kraag om de nek en voorkomt géén verdrinking. Een zwemvest is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat je blijft drijven. Het is dus niet bedoeld om levens te redden.
Let op! Er zijn onder de noemer ‘zwemvesten’ ook vestjes verkrijgbaar voor kinderen van minder dan 30 kg. Dit zijn geen officiële zwemvesten, al lijken ze er verdacht veel op. Dit zijn hulpmiddelen en geen reddingsvesten. Ze voldoen niet aan de EN12402-norm en zijn niet geschikt voor op een boot.
Zwemhulpmiddelen.
Voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen, gebruik je meestal zwemhulpmiddelen. Er zijn verschillende categorieën: zwemhulpmiddelen die gebruikt worden in de zwemles om te leren zwemmen, en ‘verfraaide’ en recreatieve zwemhulpmiddelen.
Tot slot.
Natuurlijk is veiligheid het aller belangrijkste aspect maar ook het verschil in comfort kan voor u belangrijk zijn. Door de jarenlange ervaring adviseren onze ervaren verkopers u graag om de juiste en een veilige keuze te maken.
Wist u trouwens dat er ook zwemvesten zijn voor uw huisdier hond of kat.
Klik hier voor ons assortiment reddingsmiddelen.