De meeste mensen gaan pas reinigen en beschermen als het doek al lekt, vuil is door de groene aanslag of helemaal besmet is met schimmels. Zorg dat u dit voor bent!
De kwaliteit, kleur en levensduur van je boottent of bootkap zal na verloop van tijd snel achteruit gaan, wanneer je geen onderhoud pleegt.
Met vakkundig onderhoud blijft jouw boottent of bootkap er representatief uitzien en verleng je bovendien de levensduur. Zo bespaar je ook nog kosten!
Schimmel, algen en weerplekken. Een steeds groter probleem
De belangrijkste reden waarom men tegenwoordig een zeil, bootkap of tent laat reinigen is de vervuiling door schimmels, algen en weervlekken. Doekfabrikanten hebben te maken met steeds strengere milieuregelingen. Hierdoor is het onmogelijk geworden om doeken te produceren die goed beschermd zijn tegen deze schimmels en algen. Ons vochtige klimaat doet de rest.
Wat kunnen wij uit uw bootkap verwijderen?
Afhankelijk van de leeftijd en staat van het bootkap, kunnen we onder andere het volgende uit uw bootkap of dektent verwijderen:
- groene aanslag
- schimmel
- weerplekken
- regenstrepen
- roest
- vetvlekken
- spinnenpoep
- vlekjes van muggen en vliegen
- atmosferische vervuiling
Boottent impregneren.
Om de boottent weer de juiste bescherming en waterdichtheid te geven, wordt er een nieuwe coating aangebracht. Deze vuil- en waterafstotende coating zorgt voor optimale bescherming tegen onder andere: algen, groene aanslag, (regen)water, schimmels, weervlekken, UV-straling (kleurvaster), atmosferisch vuil, zout water en spinnenpoep.
Boottent repareren.
Soms zijn er (kleine) reparaties nodig aan de boottent. Deze zijn belangrijk om uw tent weer een lange tijd mee te laten gaan, denk daarbij aan bijvb. de ritssluitingen of de stiksels.
Hoelang gaan de stiksels van mijn boottent mee?
Met een lekkende tent en loslatende naden word je meestal onverwacht geconfronteerd. En dat is een onaangename verrassing. Zeker wanneer je tent nog jong is, en je hem toch regelmatig professioneel laat reinigen én impregneren. Waar komt die lekkage vandaan? In veel gevallen zijn opgeloste stiksels de boosdoener.
Zeilmakers gebruiken doorgaans menggaren: deze bestaat uit een polyester kern en een katoenen mantel. Wanneer er vocht in de buurt komt, zwelt het katoen op en drukt zo de kleine gaatjes in de stiksels dicht. Het katoen lost binnen ongeveer vijf jaar op. Met een toenemend risico op lekkende naden.
Controle van de stiksels
De stiksels lijken soms nog best in orde wanneer je de tent aanbiedt om te laten wassen. Maar schijn kan bedriegen. Je kunt de staat van de stiksels zelf controleren door met een pincet op een aantal plaatsen voorzichtig aan een stukje draad te trekken. Komt het makkelijk los, dan zal de tent opnieuw gestikt moeten worden.
Het is onmogelijk om stiksels volledig te ontzien tijdens het wassen. Helemaal omdat de onderste randen vaak de meeste alg en vuil bevatten. Loskomende stiksels komen dus regelmatig boven water na het reinigingsproces. Stiksels die niet meer in goede staat zijn laten los of vallen bij controle uit elkaar.
Kan mijn tent krimpen door het wassen?
Een hele range van textielsoorten is getest, en de uitkomst was steeds gelijk. De maatvoering was na de behandeling in alle gevallen exact hetzelfde. Het is dus inderdaad uitgesloten dat het wasproces de oorzaak van krimp bij bootkappen kan zijn.
Maar wat is dan wél de oorzaak van het krimpen?
Hoe zit het dan met de constatering van de mensen die mij belden? Hun tent bleek namelijk wél te zijn gekrompen. Wat kan daarvan de oorzaak zijn? Ik heb het vraagstuk bij tenminste vijf zeilmakers voorgelegd, doekleveranciers geraadpleegd en tot slot zelf gekeken of de raamfolie hier mogelijk invloed op kan hebben.
De raamfolie bleek het juiste spoor
De pvc raamfolie die gebruikt wordt voor de vensters, kan soms voor een (lichte) krimp zorgen. Zolang de bootkap strak gespannen op een schip staat is dat geen probleem. Maar wanneer de kap verwijderd is en de spanning verdwijnt kan de raamfolie ‘vrij bewegen’ en krijgt krimp de ruimte. Meestal kan met wat wringen en trekken de kap er weer op, maar in een enkel geval zijn er wat aanpassingen nodig.
Hoe krijg ik mijn bootkap weer passend?
Wat kun je doen als je boottent niet meer lijkt te passen? Lukt dat echt niet meer, dan kan een zeilmaker zo nodig de tenaxen wat verplaatsen of andere correcties uitvoeren. Wil je zelf proberen om de bootkap weer passend te krijgen, dan heb ik twee tips.
Tip:1
Probeer de bootkap zover mogelijk aan te trekken, en vast te zetten met de riempjes of spanbandjes. Het kan zijn dat er na een paar zonnige dagen wat rek heeft plaatsgevonden en dat de tenaxen weer passen.
Tip:2
Doordrenk de bootkap met water, en plaats hem nat op de boot. Natte stof is soms wat makkelijker in beweging te krijgen. Als de tent eenmaal vastzit, neemt de spanning af en past de buistent weer goed.
Het goede nieuws is dat er tegenwoordig steeds vaker gewerkt wordt met een speciaal behandelde raamfolie, die veel minder krimpt. We verwachten dan ook dat het probleem van de krimpende raamfolie op termijn tot het verleden zal behoren.
Watersport De Tip is erkend inzamelpunt van Zonklaar.